Här kommer jag att lägga upp historiska monument som får oss att komma ihåg.

Köpte sista numret av Stalltipset, Elitloppet 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sagan om V75-stjärnan Tout Ou Rien

Han köptes som ridhäst för 6000 kronor.
Efter övertalning från ägaren började Lufti Kolgjini att träna Tout Ou Rien.
Hästen blev en oerhörd klassklättrare som radade upp segrarna i V75 och gick från lägsta klassen till Gulddivisionen samma år.

Tout Ou Rien är en av Jägersros stora profiler genom tiderna. Han tog totalt 27 segrar och tjänade 4,3 miljoner kronor. Hästen blev en följetång i V75 där han radade upp framgångarna. Men sagan började när han köptes som ridhäst för 6000 kronor. Efter övertalning från ägaren började Luft Kolgjini att träna hästen. Resten är en solskenshistoria. Tout Ou Rien klättrade oerhört snabbt genom klasserna och radade upp segrarna på V75. År 2002 vann Tout Ou Rien i klass tre den 9 mars, för att samma år den 9 november vinna gulddivisionen (Silverhästen) på Solvalla.
Bland Tout Ou Riens större segrar märks Svenskt Mästerskap, Müllers Memorial och det norska storloppet Forus Open. Han deltog även i många andra storlopp, bland annat Elitloppet.
Efter avslutad karriär lever V75-stjärnan ett gott pensionärsliv på Lufti Kolgjinis tränngscamp som gårdshäst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karl o Johansson vinner VM-loppet med Callit.

”Kalle på Trappa”, som han alltid har kallats efter sin föräldragård Trappa, är en av legendarerna i svensk travsport. Tillsammans med sin megastjärna Callit stod han i rampljuset under flera år på 80-talet. Callit var hästen som radade upp framgångar och var dåtidens travkung på V65, som var föregångare till V75. Meritlistan var diger med storloppssegrar och Callit hade länge rekordet med flest antal V65-segrar, 26 stycken, innan kallblodet Svinten passerade. Bland de varmblodiga stjärnorna i dag är On Track Piraten värst med 31 V75-segrar.
Men det som Callit är mest känd för var när han han som första svenskfödda travhäst vann VM-loppet på Roosevelt Raceway i USA 1987. ”Kalle från Säffle chockade hela USA” löd tidningsrubrikerna och löpsedelarna då.
- På den tiden var det väldigt stort med VM. Nu är det ju flera som har vunnit efteråt men Callit var den förste svenskfödde och som dessutom var tränad och körd av en svensk kusk. Det blev väldigt stor uppståndelse, minns Karl O Johansson som då fick motta utmärkelsen ”Värmlands idrottsbragd”, som han blev framförstad till.
- Även om det är länge sedan nu så visst tänker man tillbaka på den tiden då och då. Man påminns om det ibland och det finns många trevliga minnen med Callit. Det var en fantastisk häst och det var långt före barfotakörning och jänkarvagnarnas tid. Callit gick med skor runt om i hela sitt liv eftersom han hade lite dåliga fötter.

Ville inte ha något storstall
Karl O Johansson, 74 år, har trots framgångarna med Callit och flera andra riktigt bra hästar, aldrig haft något storstall i karriären. Det lockade honom aldrig. Han och hustrun Isabella hade aldrig mer än 20 hästar i träning på gården utanför Karlstad.
- Jag har alltid velat ha det på en liten och lagom nivå. Jag fick många förfrågningar under perioden med Callit och hade nog kunnat ta in hur många hästar som helst i träning. Men jag tyckte det skulle bli för stimmigt med för många hästar, menar Kalle som blev proffstränare 1974 efter att ha varit lärling hos Leif Berggren i sju år innan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VÄLKOMMEN TILL DALATRAVET ROMME

Den 11 september 1953 bildades Dalarnas Travsällskap och den 4 juni 1954 invaldes sällskapet i Svenska Travsportens Centralförbund. Under hösten samma år erhöll travsällskapet av Kungl.Majt tilltånd att under 1955 få köra sex tävlingsdagar med totalisator på Stora Tuna travbana, sedermera under namnet Romme.

Första tävlingsdagen kördes den 3 juli 1955 och premiärsegrare blev nordsvenske Jösse, ägd och körd av Erik Johansson från Morgårdshammar.

Sex tävlingsdagar medgav inga stora investeringar och det var först från mitten av 60-talet som anläggningen byggdes ut för att komma att bli den ändamålsenliga travbana den är idag.

Redan de första åren skapades lopp med vandringspriser för såväl den kallblodiga som varmblodiga eliten. Den första upplagan av Svensk-Norska loppet kördes 1956 och vanns av Runsy, körd av Arvid Stenbäck.

 

Året efter var det premiär för Rommeheatet och premiärloppet vanns av Rocko, körd av Eivind Höglund.

Rommes mest kända arrangemang är dock den internationella körsvensmatchen Charlie Mills Trot, som arrangerades från slutet av 60-talet fram till 2001. Under åren deltog sammanlgt 154 körsvenner från 17 nationer. Romme utsågs också av STC att vid flera tillfällen vara arrangör för deltävlingar i kusk-VM och EM.

Romme är medarrangör av Europas största treåringslopp E3 och varje år körs något av loppen i E3-serien på Romme.

Jämsides med V75 är Midnattstravet, en tävlingskväll med en kombination av sport och nöjen, Rommes mest publikdragande arrangemang. Några år kunde vi räkna in nästan 10.000 besökare.

För att utnyttja anläggningen vid fler tillfällen hyrs lokalerna ut till mässor, utställningar, bingo, försäljningar m.m.

Det största sidoarrangemanget har dock varit World Ski Sprint, som vid två tillfällen lockat runt 7.000 besökare.

Efter ombyggnaden av innerplan har banor skapats för ridtävlingar av olika slag.