EXTRA V75 Söndag 31 Maj SOLVALLA

ELITLOPPET!!

Kl 15:00 börjar årets höjdpunkt. Elitloppssöndagen. Nu ska det avgöras på Solvalla, vem som är världens bästa sprinter, och vi spelar V75 under tiden. Med så jämna Elitloppsförsök är det kanske läge att ta rygg på de lägre startspåren? Vivid Wise As (lopp 6) behövde loppet senast och tävlade dessutom med bakskor. Känslan är att hästen kommer svara för en toppinsats den här gången. Elian Web (lopp 7) borde inte ha några bekymmer att försvara ledningen i andra uttagningsloppet. Spets är alltid spets och det kan hålla hela vägen. Dagen börjar annars med Elitkampen för Nordens allra bästa och snabbaste kallblod. Månprinsen A.M. (lopp 1) får ursäkta, Odd Herakles har en skräddarsydd uppgift den här gången.

I Fyraåringseliten sinkas Ecurie D. (lopp 3) av ett svårt startspår, men Erik Adielsson behöver inte hjälp med motivationen. Att få chansen bakom en sådan här segermaskin är nog alla kuskars dröm.

Får vi fresta er med en vinnare utanför V75? De som såg Sverige-debuten håller nog med om Lucky Base i lopp 10. 1.13,4/2140 meter, okörd. Enda frågetecknet är kusken; Axevallatränaren Hans Crebas har fortfarande segernollan intakt på Solvalla…    

 

 

Dagens Tillsammanssystem, Paul Mariner, 15 andelar/kupong.

 

Dagens Facebooksystem, 14 andelar/kupong.

 

 

 

SÖNDAG 

 

 

travtimmen.jpg

Inför V75 Söndag: Travtimmen

MITT ANDELSSPEL
Till denna söndag erbjuder jag ett andelsspel i mitt "Travtimmen-lag".
Andelarna släpps kl 11.00 på söndag, välkomna att vara med!

Gå med i laget

ROLIGA DRAGET
V75-2: 2 Sashay My Way
Vill passa på att tipsa om Sashay My Way som jag haft ögonen på ett tag. Hon startar i den andra V75-avdelningen och detta från ett perfekt andraspår. Hon såg galet fin ut i veckans jobb och det helstängda huvudlaget som var tänkt att åka på för första gången får nog ligga kvar på hyllan nere i stallet.

MIN ELITLOPPSVINNARE 2020
Tae Kwon Deo
Jag var själv på plats ute i Vomb i veckan och då för att göra ett tv-reportage med Tae Kwon Deo och jag kan lova att Adrian även lät ohyggligt nöjd med Sashay My Way. Han låter också hälsa att Tae Kwon Deo känns som en dröm och fjolårets sprintermästare blir med garanti att räkna med i helgens huvudlopp och det är också min vinnare till slutsegern. 

 

1120_v75_ake_olsson.jpg

Söndag 31/5: Olssons V75 med Harry

SOLVALLA
- ELITLOPPET 2020
- ELITKAMPEN
Söndag 31 maj
Start: 15:00

BÄSTA SPIKEN
V75-4: 4 Hell Bent For Am
Har gjort två starter på svensk mark för Stefan Melander. Bägge har slutat med seger och dessutom har han vunnit hur enkelt som helst och intrycket har varit minst sagt imponerande. Otroligt mysig individ som troligen piper till spets igen och sen bara joggar ifrån samtliga, precis som han gjort två gånger på raken.  

ROLIGA CHANSSPIKEN
V75-6: 1 Vivid Wise As
Imponerade väldeliga vid sin seger i Criterium De Vitesse och fick då den första inbjudan till årets elitlopp. Efter det har han flyttat till Björn Goops regi och vid sitt enda framträdande blev det en galopp på upploppet, med en trolig seger på gaffeln. Nu har Björn fått ladda om batterierna och man såg även senast att det finns enormt med potential i denna herre. Många tror nog att spår 1 kan bli en fälla, jag tror tvärtom, att ekipaget kommer att överraska majoriteten och spetsa från innern. Han har öppnat vasst i tidigare regi och hemland och när det gäller Björn Goop brukar ju inte hästarna blir direkt långsammare från start när han kör, eller för den delen långsamma till slut heller. Jag tror att Vivid Wise As vinner sitt försök och sen hela Elitloppet.

SKRÄLLEN
V75-1: 7 Roli Eld
Trodde Frode Hamre en hel del på redan i fjol och han verkar inte sämre i år, även om det inte går att utläsa av raden. I de två senaste starterna har han galopperat med till synes segern på gaffeln och det har varit Odd Herakles som suttit i ledningen vid båda tillfällena. Kort distans kanske inte är hans  bästa, men han klarar den galant. Jag tror att det kommer att köras på många händer nu och det kommer att bli ett galet högt tempo, vilket gynnar Roli Eld som denna gång håller sig till rätt gångart hela vägen.

LÅSET
V75-3: 1 Osterc och 8 Ecurie D.
1 Osterc var riktigt bra när han vann sitt försök till Kungapokalen och sen blev det tyvärr en galopp i sista sväng i finalen, i rygg på Don Fanucci Zet. Det såg inte alls slutsålt ut så han har verkligen visat att han duger mot de bästa i kullen. Jos Verbeck hoppar upp i jollen nu och han är inte direkt någon blyger. Jag blir inte förvånad om Osterc leder från start till mål, men man kan ju inte plocka bort 8 Ecurie D, som hittills är obesegrad i sina 9 starter som dessutom har tagits mot tufft sällskap. Senaste insatsen var galet bra när han såg slagen ut i sista sväng, men det var en synvilla, han gick bara undan på 1.12,2/2140a, från startspår 12 dessutom.

 

 

V75-service från Vi Tippa

V75 Solvalla 31 maj

 

 

Spelexperten Lars Erlandsson lämnar sin tidiga idéer inför söndagens V75.

Pass upp för Cokstile!

Den mest spännande deltagaren i årets ”utspädda” elitlopp är Cokstile, som såg grymt bra ut senast.

BÄSTA DRAG 1 
5 Cokstile
 (V75-7)

BÄSTA DRAG 2
4 Chapuy 
(V75-5)

PRISVÄRD SKRÄLL 
3 Click Bait
 (V75-3)

V75-1    Norskt i Elitkamp
4 Odd Herakles
 kan nog vara världens bästa kallblod i nuläget, och då måste han förstås bli svår att brotta ner här. 9 Åsrud Vilja trivs ypperligt med Örjan och ökar Norges chanser att ta hem loppet.

V75-2    Åke spurtvinner
6 Tonique är en riktig speedkula som blir svårstoppad med rätt resa. Åke Lindblom  kan få en anledning att visa guldtanden. 7 Southwind Queen kan dock bli svårslagen om hon hittar till spets.

V75-3    Click Bait skräller?
8 Ecurie D. är obesegrad och kan förstås vinna igen. Men läget... 3 Click Bait spurtade sylvasst i Kungapokalen och kan överraska.

V75-4    Philospher hotar?
4 Hell Bent for Am är förstås svår att gå emot, med tanke på hur han sett ut i sina två starter för ”Tarzan”. 1 Philosopher var dock ruskig senast och gör han om den insatsen går ingen säker.

V75-5    Chapuy runt om
4 Chapuy lär fronta och då blir han en svårknäckt nöt för övriga. Åke Lindblom har åter en bra chans att få smila upp sig. 10 Give Me Ten har visat knallform och ska inte glömmas bort helt.

V75-6    Chief sköter sig?
5 Chief Orlando gjorde snöpligt bort sig i starten senast, men var riktigt bra vid vinsten. Felfri måste han ha en bra chans. 6 Milliondollarrhyme är klart bättre än raden och får inte underskattas.

V75-7    Cokstile läcker
1 Elian Web drog ett smaskigt innerspår och blir förstås svår att nå om han får bestämma i ledningen. 5 Cokstile skulle dock kunna vara mäktig nog att göra det det om han inte hamnar alltför långt bak. Han ser minst
sagt smällfin ut för dagen och kan faktiskt vara årets slutsegrare av Elitloppet.

 

 

 

Oavbruten TV-underhållning under hela Elitloppshelgen

Vi bjuder på ALLT du kan tänka dig, och lite till!

Det har inte ungått någon att Elitloppet kommer bli väldigt annorlunda i år och att många likt oss kommer känna en enorm saknad över att inte kunna njuta av ett av årets absolut största högtider på plats.

Vi vill passa på att göra det lilla extra för att kunna skänka så mycket Elitloppsglädje runtom i Sverige som vi bara kan och har därför kokat ihop en helt enorm tv-sändning med en uppsjö av material för dig att ta del av - helt gratis!

Vi kommer att sända dygnet runt och programmet är fullmatat av spännande både sportsliga och spelmässiga inslag. In och kika på program-schemat redan nu så du vet när du behöver sitta bänkad (och såklart så du inte missar något du verkligen vill ta del av) 

Vi hälsar dig varmt välkommen till Elitloppet dygneTRunt! 

Läs mer om schema och innehåll här..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÅNPRINSEN A.M. HEAT 4.JPG

Månprinsen till start i Elitkampen

En överraskande anmälan i kallblodens eget elitlopp.
Tvärtemot vad Gunnar Melander sagt under våren så kommer kallblodskungen Månprinsen A.M. till start i söndagens Elitkampen.

9,1 miljoner intjänat och 71 segrar på 110 starter.
Gunnar Melander har vunnit det mesta med Månprinsen A.M. – men aldrig Elitkampen på Solvalla.
I fjol ströks kallblodskungen ur loppet på grund av en skada och kom inte till start igen förrän elva månader senare.
Månprinsen A.M. imponerade i comebacken, var bra vid andraplatsen gången efter och fin igen vid segern på Romme för snart två veckor sedan.
Elitkampen skulle dock bli för tufft för 13-åringen menade Gunnar Melander.
Som nu ändrat sig.
Månprinsen A.M. anmäldes till söndagens stora drabbning över sprinterdistans.
- Jag vet inte hur turerna har gått riktigt men det var en oerhörd positiv överraskning att Månprinsen dök upp i anmälningslistan, säger Solvallas Markus Myron.
Månprinsen A.M. är ett av Sveriges genom tiderna bästa kallblod som på söndag alltså har chansen att lägga loppet Elitkampen till meriterna.
Sex hästar blev inbjudna till loppet. Gunnar Melander höll låg profil och tog chansen att anmäla sin häst till loppet i sista stund.

Startlista
Elitkampen, Solvallas lopp 1, V75-1
1 640 meter, autostart
1. Pydin – Ove A Lindqvist
2. Vixus  – Jorma Kontio
3. Polara  – Iikka Nurmonen
4. Odd Herakles – Tom Erik Solberg
5. Tangen Haap – Björn Karlsson
6. Josveis – Mika Forss
7. Roli Eld – Adrian Solberg-Akselsen
8. Lome Brage – Erlend Rennesvik
9. Åsrud Vilja – Örjan Kihlström
10. Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
Förstapris: 500 000 kronor

 

 

Elitloppet skylt solvalla -02419.jpg

Presentationer Elitloppet heat 1

Hästarna är utvalda.
Spåren är lottade.
Nu är alla förutsättningar inför Elitloppet 2020 klara.
Här följer en presentation av deltagarna i söndagens stora travfest på Solvalla.
Vivid Wise As.jpg (1)

1 Vivid Wise As – Italien

Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Björn Goop, Färjestad
Kusk: Björn Goop
Ägare: Scuderia Bivans SRL, Italien
Rekord: 1.08,6
Insprungna pengar: 7 059 152 kronor
Segerprocent: 39
Största seger: Criterium de Vitesse, Cagnes-sur-Mer 2020

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 8

Kommentar: Stenhård italienare som tampades mot eliten i Paris under vintern och fick sin rosa biljett efter vårens seger i ”Frankrikes elitlopp” Criterium de Vitesse. Tränades tidigare av kontroversielle italienaren Alessandro Gocciadoro men flyttades till Björn Goop under våren. Färjestadstränaren har kört hästen flera gånger tidigare och tillsammans vann de Prix Marcel Laurent under det franska vintermeetinget. Var inte som bäst i genrepet, men rapporteras förbättrad i träningen.

SORBET.JPG

2 Sorbet – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 9 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Per Linderoth
Ägare: Stall Zet, Sverige
Rekord: 1.09,8
Insprungna pengar: 6 621 026 kronor
Segerprocent: 29
Största seger: H.K.H. Prins Daniels lopp, Gävle 2019

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Temperamentsfull tuffing som tidigare var närmast ohanterbar på tävlingsdagar, men funnit harmoni med sin ponnykompis Frej. Kom igång som fyraåring då han bland annat slutade trea i Europaderbyt. Fick femåringssäsongen spolierad av en svår ligamentskada men reste sig och har sedan comebacken utvecklats konstant och etablerat sig i eliten. Gick inte vidare från spår åtta i försöket förra året men ges nu en ny chans efter respektingivande seger från positionen utvändigt om ledaren i ena upplagan av Meadow Roads lopp.

Disco Volante heat.jpg (2)

3 Disco Volante - Sverige

Kön: valack
Ålder: 7 år
Tränare: Stefan Melander, Sverige
Kusk: Carl Johan Jepson
Ägare: Stall Courant, Sverige
Rekord: 1.09,9
Insprungna pengar: 4 305 665 kronor
Segerprocent: 41
Största seger: C Th Ericssons Memorial, Jägersro 2020

Egenskaper 
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 10
Form: 8

Kommentar: Stänkkänslig startblixt som är extra effektiv då han får trava ut i front. Tog steget in i eliten med andraplatsen i Lotterialöpningen i Neapel förra året men slogs därefter ut i elitloppsförsöket. Har höjt sig ytterligare ett snäpp i år vilket styrks av fem segrar i gulddivisionen men kommer med aningen svårbedömd dagsform då han inte har tävlat sedan startgaloppen i Paralympiatravets final.

Missle Hill heat (1).jpg

4 Missle Hill – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Johan Untersteiner
Ägare: Stall Zet, Sverige
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 2 417 758 kronor
Segerprocent: 22
Största seger: Fyraåringseliten, Solvalla 2019

Egenskaper
Styrka: 6
Speed: 8
Startsnabbhet: 10
Form: 9

Kommentar: Pilsnabb muskelknatte och potentiell arvtagare till Daniel Redéns fyrfaldige elitloppsfinalist Propulsion. Vann Fyraåringseliten i fjol och har inte missat pallen i någon av sina nio starter efter flytten från USA. Tog en enkel spetsseger i Prins Carl Philips Jubileumslopp i årsdebuten och fick sin elitloppsbiljett efter ytterligare en övertygande triumf från ledningen. Får nu sitt elddop i första mötet med den yppersta eliten.

Chief Orlando heat.jpg

5 Chief Orlando – Finland

Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Pia Huusari, Finland
Kusk: Rikard N Skoglund
Ägare: Kari Ala-Röyskö & Esa Himanen, Finland
Rekord: 1.09,8
Insprungna pengar: 3 251 705 kronor
Segerprocent: 28
Största seger: Silverdivisionen final, Solvalla 2018

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 7
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Robust norskfinsk uppstickare som utvecklats sent och presenterade sig för elitloppspubliken när han ifjol slutade tvåa i Sweden Cup efter en heroisk insats utvändigt om ledaren. Demonstrerade i april sina fartresurser då han trots våldsam öppning höll undan till seger på 1.09,8 i The Onions lopp på Solvalla och belönades med en elitloppsbiljett. Förvånade med att galoppera bakom startbilen i genrepet och kördes därefter bara runt.

Milliondollarrhyme (1).JPG (1)

6 Milliondollarrhyme – Sverige

Kön: valack
Ålder: 6 år
Tränare: Fredrik B Larsson, Sverige
Kusk: Fredrik B Larsson
Ägare: MDR Trotting HB, Sverige
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 3 098 500 kronor
Segerprocent: 28
Största seger: Svenskt Mästerskap, Åby 2019

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 10
Startsnabbhet: 8
Form: 8

Kommentar: Kvickfotad tekniker med exceptionell förmåga att växla tempo, vilket demonstrerades vid SM-segern i höstas. Var med i Elitloppet redan i fjol och gick som fältets minst meriterade häst vidare till finalen där han slutade femma. Bekräftade via en rykande långspurt i årsdebuten att vinterträningen slagit väl ut men presterade inte på topp i Paralympiatravets final och kommer med svårbedömd form efter att senast ha gått i mål som fastlåst bakom en tröttnande ledare. Har sparat barfotaväxeln hela karriären vilken planeras att användas nu.

Looking Superb heat.JPG (1)

7 Looking Superb – Norge

Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Frode Hamre, Norge
Kusk: Jomar Blekkan
Ägare: Kolbjörn & Ann Kristin Selmer, Norge
Rekord: 1.10,4
Insprungna pengar: 6 614 823 kronor
Segerprocent: 23
Största seger: Prix de l’Atlantique, Enghien 2019

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 9
Startsnabbhet: 6
Form: 9

Kommentar: Ståtlig norrman som förvandlades till en världsstjärna i händerna på franske mästertränaren Jean-Michel Bazire. Tog ett sensationellt andrapris i Prix d’Amerique 2019 och radade därefter upp topprestationer både före och efter Elitloppet, där det blev galopp i finalen. Spurtade vasst i Paralympiatravets final i april och återvände därefter till Norge. Gör första starten för Frode Hamre och körs av sin tidigare tränare Jomar Blekkan.

earl simon.jpg

8 Earl Simon – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 6 år
Tränare: Jarmo Niskanen, Frankrike
Kusk: Franck Ouvrie
Ägare: Ecurie Skytten, Sverige
Rekord: 1.09,9
Insprungna pengar: 8 959 777 kronor
Segerprocent: 45
Största seger: Prix Octave Douesnel, Vincennes 2018

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Svenskägd fransos med sällsynt brett register som hela tiden tillhört toppen i den franska E-kullen. Slutade trea i Europaderbyt 2018 och buntade samma år ihop sina franska kullbröder i grupp II-loppen Prix Gaston Brunet och Prix Octave Dousnel. Ståtar med fem segrar i sina tio senaste starter och har endast missat pallen fyra gånger i karriären. Tog i vintras klivet upp i äldre eliten och höll storstilat till andraplatsen i Criterium de Vitesse. Tillhör förhandsfavoriterna efter att i sin senaste start ha slagit den franska eliten i Prix des Ducs de Normandie. Både häst och kusk debuterar på svensk mark.

 

Presentationer Elitloppet heat 2

Hästarna är utvalda.
Spåren är lottade.
Nu är alla förutsättningar inför Elitloppet 2020 klara.
Här följer en presentation av deltagarna i söndagens stora travfest på Solvalla.
ELIAN WEB HEAT 3.JPG

 1 Elian Web – Finland

Kön: valack
Ålder: 8 år
Tränare: Katja Melkko, Solvalla
Kusk: Jorma Kontio
Ägare: Sauli Meriläinen, Finland
Rekord: 1.09,9
Insprungna pengar: 7 781 367 kronor
Segerprocent: 40
Största seger: Paralympiatravet, Åby 2020

Egenskaper
Styrka: 6
Speed: 7
Startsnabbhet: 10
Form: 10

Kommentar: Finsk startkatapult och derbyvinnare som dominerat på V75 i år och ledde varje meter av Paralympiatravet. Oerhört effektiv just i ledningen där han försvarar sig som en tiger och aldrig förlorat på svensk mark. Deltog i Elitloppet 2017, men blev då bortlottad med spår 8 i försöket. Hade samma läge i genrepet på Solvalla och kördes passivt, men har från innerspår alla möjligheter att nå favoritpositionen i sitt försök.<

 

Billie de Montfort heat 2.jpg

2 Billie de Montfort – Frankrike

Kön: sto
Ålder: 9 år
Tränare: Sebastien Guarato, Frankrike
Kusk: Gabriele Gelormini
Ägare: Philippe Dauphin, Frankrike
Rekord: 1.09,2
Insprungna pengar: 22 370 941 kronor
Segerprocent: 18
Största seger: Criterium des Jeunes, Vincennes 2014

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Fransk järnlady som fightats i tuffast tänkbara konkurrens sedan tvååringssäsongen. Slog hingstarna i grupp I-loppet Criterium des Jeunes tidigt som treåring och fortsatte att slåss i kulltoppen som fyraåring, då hon gästade Solvalla och pulveriserade motståndet i Fyraåringseliten för ston. Gick till final i Elitloppet 2016. Vann Prix de Bourgogne i vintras och har under våren spurtat in som trea i både Criterium de Vitesse och Paralympiatravet.

Tae Kwon Deo.jpg

3 Tae Kwon Deo – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Kusk: Adrian Kolgjini
Ägare: WhapCapitalAB, Lutfi Kolgjini AB & Erkén
Rekord: 1.09,8
Insprungna pengar: 2 447 216 kronor
Segerprocent: 32
Största seger: Sprintermästaren, Halmstad 2019

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 7
Startsnabbhet: 7
Form: 10

Kommentar: USA-född auktionsdyring som inledde lovande som tvååring i Sverige och skickades till Nordamerika med stora mål i sikte. Misslyckades där, men återvände och blommade upp under fjolåret. Fick sitt genombrott då han krossade motståndet i Sprintermästaren. Har i år tagit ytterligare kliv och imponerade stort när han i sin senaste start vann gulddivisionen i överlägsen stil på 1.09,8 från positionen utvändigt om ledaren.

Attraversiamo 3.JPG

4 Attraversiamo – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 5 år
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Kusk: Erik Adielsson
Ägare: Caracolas AB (Svante Båth), m.fl.
Rekord: 1.10,5
Insprungna pengar: 8 513 500 kronor
Segerprocent: 70
Största seger: Svenskt Travderby, Jägersro 2019

Egenskaper
Styrka: 8
Speed: 8
Startsnabbhet: 8
Form: 9

Kommentar: Komplett segermaskin som stångats i kulltoppen sedan tvååringssäsongen. Tog hem Svenskt Travderby i fjol och satte svenskt rekord i Prix Readly Express. Fick sin rosa elitloppsbiljett efter att i årsdebuten ha vunnit femåringsloppet Berth Johanssons Memorial och stod därefter för en bländande insats när han för första gången ställdes mot äldre kamrater i ena upplagan av Meadow Roads lopp.

Cokstile heat_2.jpg

5 Cokstile – Italien

Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Rocco Spagnulo, Italien
Kusk: Christoffer Eriksson
Ägare: Santese SRL, Italien
Rekord: 1.09,6
Insprungna pengar: 4 919 358 kronor
Segerprocent: 41
Största seger: Norskt Travderby, Bjerke 2017

Egenskaper
Styrka: 9
Speed: 8
Startsnabbhet: 7
Form: 10

Kommentar: Oöm norsk derbyvinnare som slogs ut i försöket när han startade i Elitloppet 2018. Har hittat nya växlar sedan han såldes till Italien förra sommaren och imponerade stort när han i höstas vann Gran Premio delle Nazioni på löpningsrekord. Har inlett säsongen strålande i Sverige och gav ett respektingivande intryck när han från bakspår grejade sin elitloppsbiljett genom seger i Algot Scotts Minne.

racingmange.png

6 Racing Mange – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Joakim Lövgren, Sverige
Kusk: Joakim Lövgren
Ägare: Aac Nybrostrand Invest AB & YTAAB AB, Sverige
Rekord: 1.09,7
Insprungna pengar: 4 388 942 skronor
Segerprocent: 20
Största seger: Kymi Grand Prix, Kouvola 2019

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 7
Startsnabbhet: 9
Form: 9

Kommentar: Tidig talang som slutade tvåa i Svensk Uppfödningslöpning som tvååring, men behövt tid för att etablera sig i världseliten. Visade att han hör hemma där då han sänkte motståndet den tunga vägen i finska miljonloppet Kymi Grand Prix i somras. Öppnade säsongen med tre förluster och verkade inte aktuell för någon rosa biljett, men fixade den själv genom att pangstarta till spets och försvara sig in i mål i ”Vägen till Elitloppet” på årets snabbaste tid i lördags. Ska försöka upprepa stallkamraten Brionis elitloppsskräll från 2011.

Makethemark.jpg (1)

7 Makethemark – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 7 år
Tränare: Petri Salmela, Sverige
Kusk: Ulf Ohlsson
Ägare: Stall Nian, Sverige
Rekord: 1.10,2
Insprungna pengar: 8 817 040 kronor
Segerprocent: 40
Största seger: Jubileumspokalen, Solvalla 2018

Egenskaper
Styrka: 7
Speed: 9
Startsnabbhet: 8
Form: 8

Kommentar: Norrbottnisk spurtfantom som etablerat sig i den äldre eliten efter att ha krigat i kulltoppen som tre- och fyraåring. Vann Jubileumspokalen under femåringssäsongen och slutade fastlåst trea i elitloppsdebuten i fjol. Slipade precis som i fjol formen i Copenhagen Cup och skar mållinjen som fastlåst femma med sparade krafter, men lite tveksam aktion.

 

PROPULSION.JPG

8 Propulsion – Sverige

Kön: hingst
Ålder: 9 år
Tränare: Daniel Redén, Sverige
Kusk: Örjan Kihlström
Ägare: Stall Zet, Sverige
Rekord: 1.08,1
Insprungna pengar: 31 268 693 kronor
Segerprocent: 49
Största seger: UET Trotting Masters final, Östersund 2018 och Vincennes 2019

Egenskaper
Styrka: 10
Speed: 9
Startsnabbhet: 7
Form: 8

Kommentar: Outtröttlig superstjärna som efter två fjärdepris och två andraplatser gör sitt femte framträdande i Elitloppet. Räds inget motstånd i världen och har en enastående meritlista med sanslösa 13 miljonsegrar. Tävlade inte på topp i vinterns Prix d’Amerique och har därefter omgivits av frågetecken, men gick ett bländande träningsjobb i förra veckan varpå Daniel Redén valde att på nytt spänna bågen och göra ett sista(?) försök att nå den efterlängtade elitloppstriumfen.

 

Dijon upploppet i elitloppsfinalen.jpg

Rekordstort utländskt intresse för Elitloppet

Elitloppet på Solvalla anses vara travvärldens största och mest prestigefyllda sprinterlopp.
Trots stängda läktare och ett begränsat antal utländska hästar är intresset för årets Elitlopp rekordstort - inte mindre än 18 länder i fyra världsdelar följer och spelar till tävlingarna

18 länder i fyra världsdelar följer och spelar till tävlingarna på Solvalla i helgen.
- Det är verkligt inspirerande att Elitloppet väcker så stort internationellt intresse, säger Ylva Svensson, Headof International på ATG.
ATG:s internationella avdelning har haft en hektisk tid sedan coronapandemin slog till i världen. Medan de flesta sport- och hästsportevenemangi världen tvingats till ett tävlingsuppehåll, så har travet i Sverige kunnat fortsätta, med strikta restriktioner för att förhindra spridning av smitta.
Det har gjort att fler länder än vanligt hört av sig till ATG för att kunna spela till och få bilder från svenska trav- och galopptävlingar.
- Vi har tagit vårt uppdrag på största möjliga allvar för att intresset för hästsport bibehålls i Europa och övriga världen under coronakrisen. Elitloppet är ett av få sportevenemang som kan genomföras i vår och det ger extra fokus hos många internationella spelbolag, säger Ylva Svensson.

Spelare i 18 länder
Under elitloppshelgen kommer totalt 18 länder att spela till och följa tävlingarna på Solvalla. Förutom Sverige, så är dessa Finland, Danmark, Norge, Tyskland, Österrike, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Italien, Ungern, Grekland, Storbritannien, Malta, Sydafrika, USA, Australien och Nya Zeeland. Av dessa spelar elva länder i den svenska spelpoolen, resterande länder spelar i en egen pool.
De utländska tittarna kan följa Elitloppshelgen via ATG:s internationella tv-kanal ”ATG Swedish Racing”, som sänder varje dag året runt. Till helgen förstärks sändningarna med en studioinramning och egen reporter på plats på Solvalla, för att ge tittarna färsk information från stallbacken.

Jan-Olov Persson och Travmasen vid ett besök i Hudiksvall 

Gratisprogram V75 31 maj

 

 

CRM_hettinfor_V75_1170x250_sommarutskick.jpg (3)

Se upp för skrällvarningarna ”Har en häst som KAN vinna Elitloppet”

Elitloppet ser ut att vara det mest öppna på många år.
Nyhetsbrevet har pratat med två tränare vars hästar slår ur underläge – men pass upp – det låter ruggigt bra på båda två…
Dessutom kan det vara så att en av våra främsta tränare har en skräll att bjuda på i ett av V75-loppen…
– Hästen känns väldigt fin nu och har gått mycket framåt. Nu byter vi huvudlag till skygglappar och jag tycker att han ska ha bra chans, säger tränaren.

Elitloppet är här och vi har fantastiska hästar och race att se fram emot. Det stora slaget på Solvalla är i år kanske jämnare än någonsin, där nästan ingen av de 16 hästarna startar utan chans. Det mesta är skrivet om det mesta vid det här laget, och det låter väldigt bra på alla som det ska göra när det är topplopp och topphästar som är trimmade och vässade till max. Favoriterna Propulsion och Earl Simon brottas som bekant med de sämsta utgångslägena i respektive försök.

”Känns kanonfin – tror han kan vinna”

Nyhetsbrevet har pratat med två tränare vars hästar inte är så hårt betrodda, men pass upp, för det är inte omöjligt att någon av dem, eller båda, kan ställa till med en liten överraskning.
Vi börjar med 3 Disco Volante (V75-6) som radade upp segrar i Gulddivisionen under vintern och våren. Han förvånade med att galoppera direkt bakom bilen i finalen av Paralympiatravet och har därefter siktats helt mot Elitloppet. Utgångsläget med spår tre är också helt perfekt för hästen som är blixtsnabb bakom startbilen.
– 3 Disco Volante (V75-6) är jag väldigt nöjd med. Han gick sista vassare jobbet i tisdags och kändes kanonfin. Hästen är precis lika bra nu som när han var som bäst vid segrarna tidigare i våras. Eller ännu bättre. Annars hade jag inte antagit inbjudan till Elitloppet, säger Stefan Melander.
– Jag tror att jag har sett 50 Elitlopp genom åren och årets lopp ser väldigt jämnt ut, utan att det är några riktiga superhästar med. Visst, det är kanonhästar givetvis, men det är ingen Scarlet Knight, Varenne eller Victory Tilly med. Skulle Disco få ledningen och hålla ett ganska jämnt och högt tempo, då tror jag han kan bli svårfångad faktiskt. Senast hade han spår ett bakom bilen och det är alltid svårt eftersom bilen kör sakta. Det är bättre att ha spår en bit ut som nu och spår tre är perfekt.
– Jag är inte främmande för att han kan vinna Elitloppet. Jag tror ju att Jorma vinner det andra heatet med Elian Web och då handlar mycket om vem som får välja startspår först i finalen. Disco och Elian Web är två så startsnabba hästar och Elian Web har visat sig sårbar om han inte går i ledningen. Men vi får se, jag lever på hoppet och tycker att det här ska bli ruggigt spännande. Men man får inte glömma bort Disco Volante i försöket. Han går utan framskor och i jänkarvagn som vanligt, säger Stefan Melander.

Du har även med 4 Hell Bent For Am (V75-4) som har övertygat stort i två raka segrar i din regi. Chanserna där?
– 4 Hell Bent For Am (V75-4) kom i jättefin författning från Marcus i USA och har tränat ihop med Green Manalishi hela vintern. Det är en ruggigt fin häst som känns fortsatt jättefin. Han är snabb ut och har ett bra spår och har visat att medeldistans inte är några problem. Han möter flera bra hästar men måste ha en bra chans igen. Skor runt om igen och jänkarvagn.

”Har en häst som KAN vinna Elitloppet”

Derbyvinnaren Attraversiamo har precis tagit klivet in i den översta eliten som femåring. Och som han har gjort det. Efter segern i årsdebuten i V75 i Umeå vann han genrepet inför Elitloppet senast på tiden 1.10,4. Det här kan vara den värsta häst som Svante Båth har tränat och den bästa som Erik Adielsson har kört. Nu slår han lite i underläge i sitt försök men har så pass höga kvaliteter att man inte ska räkna bort honom, varken i försöket eller i en eventuell final.
– 4 Attraversiamo (V75-7) vann med krafter kvar senast och har känts jättefin i träningen efteråt. Han gick ett lugnare jobb i början av veckan och ska få ett lite vassare under fredagen, två dagar före start. Man känner sig aldrig slagen med en sådan här häst, även om han nu ställs inför sin tuffaste uppgift hittills. Man ser på tipsen i tidningarna att det skiljer sig vitt och brett och det visar bara hur öppet Elitloppet är i år, säger Svante Båth.
– Jag tycker att jag har en häst som KAN vinna Elitloppet. Vi är inte med bara för att delta utan det känns hett för oss. Det blir skor runt om och jänkarvagn som vanligt, men däremot kan det bli ett helstängt huvudlag. Erik får vara med och avgöra det om vi ska byta från ett öppet till ett helstängt. Det kommer inte att ha någon betydelse i slutskedet av loppet, för hästen går precis lika bra med öppet huvudlag, men om Erik känner att han kan tjäna en halv meter i starten så kan det bli så att vi ändrar.

Se upp för Bolero Gar – nu med lopp i kroppen och skygglappar på

Timo Nurmos har inte bara heta chanser under lördagen, utan han har även ett par spännande hästar i söndagens V75-omgång. Mest intressant för spelarna är kanske Bolero Gar i den fjärde avdelningen. Hästen tävlade framgångsrikt i Italien i fjol och gjorde en plusbetonad årsdebut för Nurmos när han spurtade till sig en andraplats i en snabb avslutning.
– 2 Bolero Gar (V75-4) är en mycket bra treåring som är spännande för framtiden. Han var väldigt bra i debuten för mig och hade lite krafter kvar i mål. Det gick fort till slut och hästen hann inte bli helt tom i mål i den snabba avslutningen. Det känns att han har gått mycket framåt med loppet i kroppen och jag tror att han kommer att vara ännu bättre nu. Han gick med öppet huvudlag då men nu kör vi med googles-huvudlag (kåpor runt ögonen). Troligen barfota fram igen och vanlig vagn och fast huva igen, säger Timo Nurmos.

Acciaio är en häst som tävlade mycket framgångsrikt i fjol som treåring och vann flera stora lopp och tjänade drygt 1,4 miljoner kronor. Nu gör han första starten i sin nya regi Timo Nurmos och han är ute i ett riktigt getingbo i Fyraåringseliten mot bland annat det obesegrade superlöftet Ecurie D.

– 7 Acciaio (V75-3) har jag inte haft så länge och han är lite svårbedömd för mig. Han var mycket mängdtränad när han kom och vi har bara haft honom i två veckor och tränat på. Det är en stor och tung häst som är lite rullig i travet men han har ju visat hög kapacitet. Det är svårt för mig att säga hur långt han räcker nu. Läget är dåligt med spår sju bakom bilen och han möter flera väldigt bra hästar. Det blir barfota bak och vanlig vagn.

 

"Erik Adielsson påstod att han kan köra under 1.10"

Helena Burman har inte gett slaget förlorat.

- 1 Osterc (V75-3) tappade travet lite i första sväng senast och tappade ledningen på det. Sedan blev det galopp i sista sväng och det var absolut inte slutsålt i det läget. Det är inga stora grejer som stör hästen utan allmänna småskavanker som vi jobbar med ständigt. Jag har kört ett banjobb över kort distans med honom efter förra starten och då kändes han bra. Jag tänkte bara köra 30-tempo inledningsvis, men det kändes fånigt så det blev 24-tempo första varvet och sedan 10-fart till slut när jag lättade på tömmarna. Kort distans får ses som ett plus eftersom han är van vid distansen från USA och för att han tappat aktionen lite till slut. Erik Adielsson påstod att han kan köra under 1.10 från bra spår över kort distans med hästen. Jag har en bra känsla. Jag inbillar mig att han är så pass snabb att han tar ledningen och egentligen vill jag bara säga till Jos att köra i spets så länge lampan lyser, men man får väl se hur mycket det kostar och hur hårt konkurrenterna trycker. I USA har han tävlat med järnskor och fungerat som bäst så. Han hade gått lättare balanserad i träningen och det hade gått bra, men inte när det kom till lopp. Vi har kört med aluminiumskor och det kanske blir så igen. Jag har anmält honom utan bakskor och jag vill köra så, men jag är osäker om det går. Han har dåliga hovar så vi får avvakta.

Köp tipsen på Spelvärde.se

 

 

CRM_TS_maj_kronika_660x350.jpg

”Jag drömde om Elitloppet redan när han var två år”

Vem är då Jarmo Niskanen? Jag är 57 år och är travtränare i Frankrike. Jag började där som hästskötare 1994 och fyra år senare blev jag egen tränare.
Nu har jag ett stall som pendlar mellan 25-30 hästar och det är precis det antalet jag vill ha. Earl Simon är stallets stjärna och hästen jag drömt om.
Jag fick in honom i träning tidigt och att det rörde sig om en häst utöver det vanliga stod klart mer eller mindre direkt. Men han var besvärlig i träningen, en riktigt oslipad diamant. Om han exempelvis kom åt skalmen på vagnen kunde han bara få för sig att lägga sig på backen. Länge var jag dessutom tvungen att träningsköra honom mycket tidigt på morgonen så han inte skulle hetsa upp sig och börja tävla med alla andra hästarna han såg på träningsanläggningen Grosbois.
Uttalet av hans namn är däremot inte lika klart. Hästen har fransk stam, är uppfödd i Frankrike och har engelska ”Earl” i namnet. Svenske Gunnar Sundbaum har dock döpt hästen efter sitt barnbarn Simon. Jag antar att det får bli en svengelsk version där.
Earl Simon inledde karriären med fem raka segrar, men fick tyvärr en spricka i ett bakben i början av treåringssäsongen. Som tur var upptäckte vi skadan i tid, men han tvingades vila ett par månader och hamnade lite på efterkälken jämfört med de andra i kullen. I de allra största unghästloppen hade han stolpe ut eller fick för hårda lopp. Det blev några fina placeringar, men den riktiga utdelningen har kommit först på senare tid.

Tyvärr hade han problem med halsinfektion under årets vintermeeting och vi hann aldrig förbereda honom inför Prix d’Amérique. Att ens ha en häst för Prix d’Amérique är förresten ganska absurt för en liten tränare som jag.
Det loppet är så stort att man liksom aldrig kan tänka sig ha en häst som deltar. Elitloppet började jag däremot drömma om när Earl Simon redan var två år.
Elitloppet har varit ett drömlopp sedan jag var en liten grabb.
Jag är född i Finland, men flyttade till Hälsingland när jag var tre år. Det svenska travet kom till mig tidigt och mitt första Elitloppsminne är duellen mellan Ego Boy och Flower Child. Jag fascinerades tidigt av alla de bra franska hästarna som kom till Solvalla och nu står jag här med en själv. Jag managerade visserligen Västerbo Daylight när hon slog igenom i Frankrike och sedan startade i Elitloppet, men Earl Simon är den första Elitloppshäst jag tränat fram från grunden. Det är lite synd att vi inte får uppleva vår dröm inför den fantastiska publiken och den fullsatta E-läktaren, men det är bara att acceptera i de här tiderna.
Det ska ändå bli väldigt intressant att se Earl Simon på Solvalla på söndag. Det är mycket som är nytt för honom; tusenmetersbana, en helt annan dosering och eventuellt två heat samma dag. Men samtidigt har det hänt mycket med Earl Simon det senaste året.
Jag tycker att han blivit tuffare mentalt och starkare rent allmänt. Det verkar liksom inte gå att knäcka honom i loppen och han återhämtar sig alltid snabbt. Dessutom är han en bra reshäst, vilket känns tryggt med tanke på att han ska stå på en transport till Sverige.
Samma vecka som Grand Critérium de Vitesse hade han varit på stuteriet i ett par vändor innan han reste ner till Cagnes-sur-Mer. Ändå var han strålande tvåa bakom Vivid Wise As.
Earl Simons speed blir allt bättre, men jag skulle ändå säga att det är hårdheten som är hans bästa egenskap.

I de senaste två starterna har hästen tävlat med rycktussar och Caen-loppet är hans bästa i karriären. Åttondespår var så klart inte vad vi hade hoppats på, men jag hoppas att det blir ordentlig körning i början av vårt försök så fältet spricker upp och vi kan hitta ner i banan.
Vi har inte gett upp på förhand och vi åker till Stockholm med förhoppningar om att kvala in till finalen. Något annat hade varit snöpligt.    

Hur som helst, det här kommer bli en spännande upplevelse, ett äventyr. En barndomsdröm som går i uppfyllelse.

/Jarmo Niskanen, tränare till Earl Simon – en av de 16 Elitloppshästarna

 

Tae Kwon Deo+AdrianK.JPG

Inför V75 (söndag): En Kolgjini med elitloppsfeeling

Fältets yngste kusk med en av Elitloppets tre yngsta hästar.
27-årige Adrian Kolgjini kan bli söndagens store segerherre med femårige Tae Kwon Deo och lyckas med något som hans pappa inte klarat under sin karriär.
- Jag är med för att vinna Elitloppet och tror att jag har en häst som är där för att göra stordåd.

Travfamiljen Kolgjini från Malmö har under många år varit en stor aktör i travsporten med sitt tävlande och inriktning på avel och uppfödning av hästar.
Lutfi Kolgjini har tagit många stora segrar men ännu inte lyckats få till det i Elitloppet.
Andraplatsen 2015 med Mosaique Face är det närmaste pappa Lutfi nått så här långt. 2020 kan det vara dags för sonen Adrian Kolgjini att ta klivet högst upp på pallen.
Adrian tittar in i boxen där Tae Kwon Deo står och tuggar hö.
- Det är en riktigt cool häst, en lugn individ som plötsligt en dag för inte så länge sedan fick den egoboosten som en stjärna ska ha och kommer ut som en kejsare här på gården varje dag. Han har egentligen avskytt att träna i hela sitt liv. Vändningen kom bara för tre veckor sedan. Den här hästen som tidigare bara kunde springa runt och slafsa tycker plötslig att träna är det bästa som finns och bara dansar runt här, säger Adrian om Ettan på Vomb.
Dagarna fram till Elitloppet kommer mest att handla om vila och lättare motion.
- Han är i princip färdigtränad. Det fattas lite smågrejer bara för att få den där lilla toppningen. Det känns riktigt bra att få komma ut i Elitloppet med en häst som helt plötsligt älskar allting. Eftersom han kunnat prestera så som han gjort tidigare och hatat och träna så…ja, jag förväntar jag mig något extra av honom på söndag, säger Adrian.

Spårångesten borta
Fjolårets vinnare av Sprintermästaren visade i den senaste starten i gulddivisionen i Örebro att han verkligen duger mot den äldre eliten.
Segern i Örebro togs från positionen utvändigt om ledaren och det fanns krafter kvar på tiden 1.09,8 över 1609 meter auto.
- Spår tre blev perfekt. Nu är den här spårångesten borta och vi kan fokusera på att få hästen i skick och sedan ut och prestera, säger tränaren inför starten i det andra heatet av Elitloppet, tillika söndagens V75-7.
Adrian Kolgjini gillar att köra på styrka när han har häst till det, och det har han på söndag. Tae Kwon Deo har visat att han tål att göra loppen på egen hand och stallet tror att det gäller även i världseliten under hästens första säsong som äldre.
- Jag går ut med känslan att jag har den bästa hästen i fältet och jag kommer att köra därefter!

Humöret en stor tillgång
Topphästarna har varit många på Vomb under åren.  
- Tae Kwon Deo är kanske den mest normala topphästen vi har haft, för annars har det alltid varit ganska så speciella individer. Hästar som Raja Mirchi och Mosaique Face visste man inte riktigt var man hade vissa dagar då de kunde de ödsla krafter i loppen.
Vombs senaste stjärna är enligt Adrian tvärtom en okomplicerad häst som springer avslappnat och kan avgöra loppen på egen hand när signalerna kommer. 
- En cooling. När han kommer ut är han en riktig vinnartyp. Det är jäkligt tryggt att komma in på ett upplopp med en häst som man kan lita på. Man vet alltid att han har en extra växel att lägga i.
Hästen är stark och snabb med järnvilja. Men inte komplett redan som femåring väl?
- Nej, det är lite startsnabbhet jag hade önskat i honom - men det kommer alltid med åren på de här hästarna. Kapacitetsmässigt kanske han är en av de värsta vi har haft. Men man vill se mer på banan först innan man kan säga något säkert om en sådan sak.
Propulsion är en av två förstaseedade hästar i Elitloppet som inleder från spår åtta i heatet ni är med i. Hur resonerar du?
- Vi ska försöka utnyttja det och göra hans utgångsläge ännu svårare så klart. Riktigt hur det ska gå till behöver man inte hålla på och snacka om - men det gäller att ta vara på det försprånget vi har och inte bjuda in en sån som Propulsion.
Det är din första start i Elitloppet som tränare och du låter minst sagt nöjd med Tae Kwon Deo.
- Utan att jinxa för mycket… så kan man inte ha en bättre känsla än vad jag har med den här hästen.

 

 

Milliondollarrhyme på äng 2.jpg

Inför V75 (söndag): ”Känslan är att han krigar om segern i Elitloppet”

I fjol var han med i Elitloppet som en rookie.
Nu är Milliondollarrhyme etablerad i eliten när han gör sin andra start i det stora sprinterloppet på Solvalla.
Tränaren Fredrik B Larsson har segervibbar med sin svarta stjärntravare.
– Jag har haft känslan hela tiden att han kan vara med och kriga om elitloppssegern.

På söndag kväll smäller det på Solvalla när det har blivit dags för årets Elitlopp. En som vet hur det känns att köra i det stora slaget är Fredrik B Larsson. Solvalla-tränaren har varit med sex gånger tidigare med egna hästar. Med sina tidigare stjärnor Giant Superman var han med tre gånger (tvåa som bäst 2005 efter vinnande Steinlager), Reven d’Amour var med två gånger, samt Milliondollarrhyme i fjol. Den sistnämnde hade då gått från nolloppet till Elitloppet på mindre än två år och haft en sensationell utveckling. När han startade i Elitloppet var han kvar i Silverdivisionen men skämde definitivt inte ut sig. Via en fjärdeplats i försöket från ett svårt utgångsläge spurtade hästen till sig en femteplats i finalen.
– Milliondollarrhyme (V75-6) är den häst med högst kapacitet av alla jag har tränat. Han hade dåliga spår i Elitloppet i fjol och hamnade illa till. Jag körde defensivt och han gick med full fart genom mål i både försök och final. I finalen spurtade han snabbast av alla till slut, säger Fredrik B Larsson.
– Hästen har haft en häftig utveckling trots att han inte har gjort så många lopp. Det har såklart gått mycket fortare att komma till eliten än vad man vågade drömma om.

”Fast med rubbet – kändes jäkligt fin”
Milliondollarrhyme radade upp framgångarna på sensommaren och hösten i fjol och krönte säsongen genom att vinna Svenskt Mästerskap med en riktig vrålspurt. I år har han gjort tre starter hittills. Efter en vass avslutning som trea i årsdebuten i Gulddivisionen på Romme var han inte som bäst i starten efter på Åby. Och i genrepet inför Elitloppet på Solvalla fick han aldrig chansen och satt fast med gott om krafter kvar.
– På Åby näst senast var han inte frisk så den starten är bara att stryka ett streck över. Men senast kändes han jäkligt fin och satt fast med rubbet kvar. Även om det bara blev som en joggingtur för honom så kändes han mycket finare än i exempelvis årsdebuten. Han har helt klart gått mycket framåt och siktet har ju varit inställd på att han ska vara helt på topp till Elitloppet.

”Är rappare och piggare nu”

Är det någon skillnad på hästen hur han känns i år gentemot i fjol?
– Han känns lite mer mogen i sitt uppträdande rent allmänt. Han är lite mer avslappnad hemma och jag hoppas att vi har prickat in toppformen nu till helgen. Hästen var ju väldigt fin vid den här tiden i fjol också. Men han var mest mängdtränad inför årsdebuten och det märks att han är betydligt rappare och piggare nu. Formen är kraftigt i stigande, säger Larsson.
Vässar du till honom lite extra i träningen under veckan?
– Ja, det blir lite extra vässning och lite snabbare intervaller. Han gick jobb i måndags och kändes jättefin och ska gå ett jobb till i morgon (torsdag). Sedan hoppas jag att vi har prickat toppformen på söndag.

”Har bra feeling – kan bli barfota och bike i finalen”

I fjol var Milliondollarrhyme en underdog i Elitloppet. Vad säger du om hästens möjligheter i år?
– Han gick många fina lopp i fjol men är ett år äldre och har fått mer rutin nu. Jag hoppas att han kan bära med sig det in i årets Elitlopp. Han fick känna på hetluften i fjol och visade även att två heat inte är några problem.
– Det är ett öppet och väldigt jämnt Elitlopp i år. Det gäller att ha flyt med positioner och att formen sitter där. Men jag har bra feeling och haft känslan hela tiden att han har de kvaliteterna som behövs. Det kan bli små marginaler som avgör men jag tror att han är en av de som krigar om elitloppssegern, säger Fredrik B Larsson.

Hästen har tävlat barfota runt om en gång i karriären, vilket var i fjolårets elitloppsfinal. Hur gör du i år med balans och utrustning?
– Det blir skor runt om i försöket och barfota runt om i en eventuell final. Han har inte tillräckligt starka fötter för att jag ska våga chansa och köra barfota i både försök och final.
– Hästen har gått ett antal jobb med jänkarvagn och det är inte omöjligt att vi kör med bike i en eventuell final.

 

 

Propulsion heat.jpg (1)

Redén inför V75: ”Som att släppa av en gummisnodd”

Efter två andraplatser och lika många fjärdeplatser kan det på söndag bli femte gången gillt för Propulsion i Elitloppet.
Och det är en laddad häst som kommer till start.
Efter månader av tung träning fick han i förra veckan sträcka ut i ett snabbare träningspass.
- Då var det som att släppa av en gummisnodd, säger hästens tränare Daniel Redén.

Nioårige Propulsion (V75-7) har tillhört gräddan av den yppersta eliten under flera säsonger. Hans långa meritlista är fylld med tunga titlar. Däribland två Trotting Masters-finaler, två Åby Stora Pris, tre Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet och Finlandia-Ajo. Han har tagit totalt 13 miljonsegrar och blev 2018 den svensktränade travhäst som tjänat mest pengar under en säsong när han sprang in elva miljoner kronor. Men en seger saknas. Den som skulle väga tyngre än alla andra. Den i Elitloppet på hemmabanan Solvalla.
- Det gnager inte så mycket i mig faktiskt. Vi har fått vinna så många andra lopp med honom. Men han har varit tvåa två gånger och det klart att man vill vinna. Kanske kommer det en dag. Kanske redan på söndag? Det vet vi inte...
För Daniel Redén kommer det fler elitlopp. Men för Propulsion är det nu eller aldrig som gäller.
- Nästa år är han tio år och har nog till 100 procents säkerhet gått till avel.

”Proppen har sagt till mig att han är redo”
Vad har då Propulsion för möjlighet att ta den där åtråvärda titeln? Frågar man spelarkollektivet har han bäst chans av samtliga 16 startande. Han bär favoritskapet till slutsegern trots att han inte har tävlat sedan Prix d’Amerique i januari. Dessutom lottades han till det sämsta utgångsläget i sitt försök, spår åtta bakom startbilen.
- Efter Prix d’Amerique kom jag hem och var inte särskilt nöjd med honom. Det var kallt, det var rått, han var stel, han var kantig. Men hans kropp mår bra av att träna och att få röra sig mycket, så vi tränade på precis som vanligt och nu senaste månaden när det blivit lite varmare, då blir han som en helt annan häst, och senaste veckan har han känts riktigt, riktigt bra, säger Daniel Redén och utvecklar:
- Han tränar väldigt mycket styrka i min tunga bana och sedan ville jag ge honom ett lite lättare jobb på en snabb bana, och då var det som att släppa av en gummisnodd.
Det var i torsdags i förra veckan som Propulsion gick gummisnoddsjobbet framför elitloppsgeneral Anders Malmrots ögon och till hans och trav-Sveriges stora glädje gav Daniel Redén klartecken för start.
- Det var då som jag bestämde mig helt. Innan det visste jag inte riktigt. Jag visste att han hade tränat bra men jag ville känna att det var rätt studs i steget på en snabb bana, och det var det. Sedan får vi se. Han är nio år och fick ett iskallt läge. Så det är inte optimalt så sett. Men vi har gjort vad vi kan och "Proppen" har sagt till mig att han är redo.
Att det är fyra månader sedan Propulsion tävlade är inget som oroar hans tränare.
- Det är väl självklart att man vill ha lopp i kroppen på de flesta hästar men Proppen är inte som en vanlig häst. Jag har ju två andra i stallet att jämföra med, som också ska vara med och som är väldigt, väldigt bra.
Sorbet årsdebuterade på 1.09,8 på ett väldigt bra sätt. Missle Hill årsdebuterade på 1.10,4 med sträckta tömmar och mycket krafter kvar. Och jag kan säga att här hemma är inte de i närheten av Proppen. De kan inte göra vad han gjorde i torsdags.
Den tuffa spårlottningen är förstås inget plus men inte heller något som får Daniel Redén att hänga läpp. Och varför skulle han det? Så sent som i fjol hade slutsegraren Dijon spår åtta i sitt försök.
- Alla som får spår åtta tror jag drar en suck och inte var jag glad inte, men nu har jag bearbetat det och försöker hitta lösningar på det, så det känns ändå positiv i dag.
Vad har du hittat för lösningar på det?
- Att jag har Propulsion...

Moget vin och snabb knatte
Även om de inte har samma stjärnstatus som Propulsion är hans stallkamrater Sorbet (V75-6) och Missle Hill (V75-6) inte heller några duvungar. Den förstnämnde slogs ut i elitloppsförsöket förra året men har inför årets upplaga imponerat stort. Senast vann han ena upplagan av Meadow Roads lopp från positionen utvändigt om ledaren.
- Sorbet är nio år och han är som ett vin och blir bättre ju äldre han blir. Han har verkligen tagit ett steg till sedan lilla ponnyn Frej kom in i hans liv och lugnade hans nerver.
- Jag tycker att Sorbet är lite underskattad och inte har fått något riktigt erkännande trots att han snart har tjänat sju miljoner. Han gör aldrig ett dåligt lopp och är inte så mycket sämre än någon annan i det här loppet. Med tanke på läget (2) tycker jag absolut att han ska räknas i försöket i alla fall.
Missle Hill har vunnit fem av nio lopp och inte varit sämre än trea sedan han flyttade till Daniel Redén från USA inför fjolårssäsongen. I år ståtar han med två raka segrar från ledningen.
- Han är en väldigt bra sprinter. Han är liten och har otrolig teknik. Han kommer säkert göra bra lopp över medeldistans och lite längre också, men just det här med sprinterdistans känns som hans grej. Han fick ett bra läge (4) och jag tror att han kommer göra ett bra lopp.

 

Earl Simon och Jarmo Niskanen 3.jpg

Inför V75 (söndag): Franske Earl Simon räknas som svensk

Frankrikes för dagen bäste travare.
Men vinner Earl Simon Elitloppet på söndag kommer segern att bokföras som svensk i historieböckerna.
- Lite kymigt blir det för ägaren som får stanna hemma i Huddinge i karantäntider nu när Elitloppet bara avgörs några mil hemifrån honom, säger tränaren Jarmo Niskanen.

Jarmo Niskanen flyttade från Sverige till Frankrike för 25 år sedan och blev snart proffstränare i det stora travlandet.
Han driver ett stall med trettiotalet hästar på träningscampen Grosbois i Paris där stjärnan också är Frankrikes största stjärna.
Sexårige Earl Simon anses av många vara landets bästa - just för dagen.
Jarmo Niskanen, känd för sitt stillsamma sätt och försiktiga uttalanden, vill nyansera påståendet.
- Bäst i Frankrike? Av hästarna som är igång kanske han är i bäst form i alla fall. Det kanske jag kan hålla med om, säger Jarmo Niskanen i telefon på tisdagen i elitloppsveckan.
Earl Simon glänste vid seger i Caen för ett par veckor sedan. Sexåringen blev överlägsen i Prix des Ducs de Normandie sedan Jean Michel Bazires jättefavorit Cleangame galopperat bort sig.
Jarmo Niskanen fick efter loppet sin elitloppsbiljett med Earl Simon.
Onsdag morgon påbörjas resan till Sverige med lastbil för hästen och skötaren Audrey Viel. Lördag morgon kommer Jarmo Niskanen och kusken Franck Ouvrie efter med flyg.
- Hästen åker som sagt landvägen och ska enligt planen vara framme fredag lunch. Han ska vara hos Stig H på Stora Alby, säger Niskanen som jobbade fyra år hos Stig H Johansson under tiden som lärling.

”Simon” på svenska
Unghäststjärnan från den franska E-kullen har klivit fram som en av landets bättre äldre travare i år som sexåring.
Född i Frankrike visserligen men uppfödaren och ägaren är svensk.
Gunnar Sundbaum boende i Huddinge har ägt och fött upp hästar i många år. Med Earl Simon har både blod och planeter och den gnutta turen som behövs hamnat exakt för Stall Skytten.
Hästen har uppkallats efter ett av Gunnar Sundbaums barnbarn.
Det är alltså svenskt uttal som gäller. Simon. Inte ”Simonn” eller något annat.
- Gunnar är försiktig på grund av coronaviruset men hade inte fått komma in på Solvalla heller även om han hade velat. Så han får se det på tv som alla andra. Han har bara sett Earl Simon tävla en gång tror jag, på Enghien. Det är klar att det måste kännas fel att inte kunna vara på plats nu.
Jarmo Niskanen har sett många elitlopp på plats. 1995 var han inblandad i Västerbo Daylight som deltog i Elitloppet med ägaren Michael Demmers som tränare.
- Det är det närmaste jag kommit att vara med i Elitloppet. Västerbo Daylight hade gått hem till ägaren någon månad innan men det var lite tack vare prestationerna hon gjorde hos mig under den vintern och våren i Frankrike som hon fick plats i Elitloppet, säger Niskanen
Elitloppet är något du siktat på en tid med Earl Simon. Hur känns det att ”vara framme” så satt säga?
- Det känns ju väldigt inspirerande. Fast jag vet ju inte hur det kommer att kännas när det inte är någon publik på Solvalla, det blir inte samma stämning. Hoppas att det blir lika spännande för alla framför tv-apparaterna i alla fall.
Vad tänkte du när Earl Simon och Franck Ouvrie lottades till spår åtta i det första elitloppsförsöket (V75-6) på söndag?
- Ja, hmmm. Det var ju den enda spåret man inte vill ha naturligtvis. Men vi ger inte upp för det. Han är startsnabb. Vi får hoppas att det splittras upp lite grand så att han kommer ner någonstans i mitten och kommer i slagläge. Han är stabil och rejäl och och lättplacerad. Helt travsäker. Om det skulle räcka till seger i Elitloppet vore det något väldigt stort. Annars får vi komma igen nästa år kanske, säger tränaren.
Vad säger du om chansen att vinna finalen - om det inte blir en allt för jobbigt resa i försöket?
- Vi får se hur dagsformen är och så. Han har aldrig varit med om två heat men jag tror inte att han ska reagera negativt på det. Resan till Sverige är jag inte oroad över. Däremot kan det kanske fattas lite hårdhet. Fast kanske inte ändå eftersom han har utvecklats en del det senaste året tack vare alla lopp han gjort på hög nivå. Vi kör barfota runt om redan i försöket. Han har bra hovar och borde klara det. 
Kan du säga något om "bästa distansen" för Simon som verkar vara en allround häst?
- Han gick väldigt bra på kort distans vid andraplatsen i Criterium de Vitesse men har gått bra på längre distanser också. Så han gör alltid sitt bästa kan vi säga. Nu är det lite andra förhållanden med tusenmetersbana som inte är någon fördel men bara det blir rejäl körning och alla får chansen så ska han vara med och slåss om en bra placering.
Elitloppet eller Prix d'Amerique?
- Det är två stora lopp som inte går att jämföra. Lopp som känts ganska ouppnåeliga båda två! Men nu när vi är med i Elitloppet får vi hoppas att Earl Simon kanske är med i Prix d'Amerique också så småning om.

Fotnot: V75 drar igång klockan 15.00 på söndag. Elitloppsförsöken går som avdelning sex och sju.
Finalen av Elitloppet blir ett kvällsnöjet och körs inte förrän klockan 20.30.
TV-tider: TV4 klockan 14:00-18:00: V75 Direkt med Elitloppet från Solvalla.
TV12 klockan 18:00-20:00: Inför Elitloppet från Solvalla.
TV4 klockan 20:00-21:00: Final Elitloppet från Solvalla.

 

 

Racing Mange segerdefilering.jpg

V75: Racing Mange tog elitloppsplatsen

Han skrällde hem Elitloppet 2011 med Brioni.
Nu har Joakim Lövgren chans att upprepa bedriften.
Racing Mange gasade hem ”Vägen till Elitloppet” via en rivstart till ledningen.
- Nu fick Mange chansen och han tog den och det känns jättebra, sade Joakim Lövgren sedan han kört året snabbaste lopp i Sverige.

Friskt vågat, loppet vunnet.
Joakim Lövgren satsade allt på ett kort och eldade till ledningen med Racing Mange i det sista kvalet till Elitloppet. 
- Man vet aldrig riktigt med dagsformen, ibland kan hästarna få till katapultstarter. När det var 50 meter kvar till start drog jag norsken, sedan fällde ner hjälmen och smackade. Jag fick lite feeling. Jag tänkte att jag förlorar hellre från ledningen än att sitta i tredjespår i sista sväng, förklarade Lövgren det taktiska drag som fixade elitloppsbiljetten sedan sjuåringen försvarat sig heroiskt mot stona Conrads Rödluva och Billie de Montfort i en rafflande slutstrid.
- Mange har visat så många gånger att han tömmer sig i loppen, att även om han inte vinner så har han inga krafter kvar. Det är en stenhård häst och han hjälpte mig sista biten, fortsatte Lövgren som när han vann Elitloppet med Brioni också tog vägen via en start i Gävle.

Nöjd förlorare
Den gången räckte det inte till seger i generalrepetitionen, men en vecka senare stod Lövgren framför publiken på E-läktaren på Solvalla och upplevde sin största stund som idrottsman.
Om Racing Mange kan göra om det återstår att se, men lördagens prestation innebar att den forne unghäststjärnan nu tog det definitiva steget in i yppersta eliten och kommer att vara en av de 16 på startlinjen i det första Elitloppet som körs utan publik.
Segertiden 1.09,7/1 609 meter autostart är det snabbaste som travats på svensk mark under 2020 och samma tid noterade tvåan Conrads Rödluva, vars tränare Daniel Redén redan har tre hästar med i Elitloppet och kunde glädja sig trots den knappa förlusten.
- Det blev perfekt för henne, hon fick öppna upp sig från start och sprang så fort hon kunde. Man får tänka på att det var första gången hon mötte så här bra hästar. Hur bra kommer inte det här bli i framtiden, frågade sig Redén som bara minuter senare officiellt tackade ja till Elitloppet med landets största travstjärna Propulsion.

 

Nuncio upplopp Per Linderoth v1.jpg

Oväntade samtalet – kör i Elitloppet för första gången

Per Linderoth, 39, har bara sju segrar kvar för att komma in i tusenklubben.
Men på söndag kör han i Elitloppet för första gången – efter ett oväntat samtal från stjärntränaren Daniel Redén.
– Jag hade ingen aning om det innan. Det ska bli jättekul och jag känner bara njutning fram till loppet, säger Linderoth som sitter upp bakom Sorbet.

Under söndagskvällen lottades startspåren till Elitloppet.
Några timmar tidigare hade Per Linderoth fått ett överraskande telefonsamtal. Det var Daniel Redén som ringde och frågade om han ville köra Sorbet i Elitloppet. Östersundstränaren var inte sen att tacka ja. Trots att han har vunnit 993 lopp i karriären har han aldrig kört i Elitloppet.
– Det var en överraskning och ingenting som jag hade förväntat mig. Jag har inte varit aktuell för att köra någon av de 16 elitloppshästarna. Men det är klart att jag anade lite när Redén ringde två timmar innan spårlottningen, säger Per Linderoth.
– Han frågade mig vad jag skulle göra nästa helg. Jag sa att jag ska titta på Elitloppet hemma hos en kompis och tänkte att han kanske behövde ha hjälp med något. Då frågade han om jag ville köra Sorbet i Elitloppet. Så dom andra planerna som man hade ändrar man gärna om.
Sa Redén någon speciell anledning till varför han frågade dig?
– Han sa att han gick på magkänsla. Men varför han valde just mig får du fråga honom om. Jag har kört hästen en gång tidigare i Masters-finalen för två år sedan och blev fyra då. Han sa att han hade tänkt på mig som kusk på Sorbet. Redén har ju ytterligare två hästar med i Elitloppet.

”Gjort jätteprestationer i år – kan vinna”
Sorbet lottades till ett perfekt utgångsläge med spår två bakom startbilen i sitt försök. Hästen var med i Elitloppet i fjol men hade ett dåligt utgångsläge i försöket med spår åtta. I år har han visat strålande form och kommer från en imponerande seger.
– Det är en etablerad häst i eliten som har gjort två jätteprestationer i år. Först i årsdebuten och även i senaste starten. Det är ett öppet Elitlopp i år med väldigt jämna hästar. Det blir mycket tillfälligheter och löpningsförlopp som kommer att avgöra.
– Vi är en av de 16 som är med och som därmed kan vinna, säger Per.

Hur känns det att få köra i Elitloppet för första gången?
– Det är klart att man ser fram emot det här och det ska bli jättekul. Jag har kört i andra lopp under elitloppsdagen tidigare och har bara missat ett Elitlopp på plats de senaste 25 åren och det var 1994. Så det är häftigt att man nu får chansen att köra med en så fin häst. Även om det blir utan publik, men det är ju inget vi kan göra något åt.
– Det blir ju det största loppet man har kört men sedan finns det säkert andra som tycker att Kriteriet och Derbyt är det största om man skulle ha en egentränad häst med där. Jag har inte kört i något av de loppen heller än så länge. Men Elitloppet har väl haft en större slagkraft utifrån sett från gemene man än Kriteriet och Derbyt.

Känner du någon press eller kommer att bli nervös inför det stora slaget på söndag?
– Jag har inte känt någonting sådant ännu. Jag har kört stora lopp tidigare och man ser mest bara fram emot det och tycker att det ska bli roligt. Det är klart att man kommer att vara fokuserad när man hämtar Sorbet i stallet men det försöker man å andra sidan alltid att vara. Jag försöker att göra mitt jobb till punkt och pricka.
– Nu ser jag bara fram emot söndagen utan att känna mig nervös eller orolig. Jag känner bara en stor njutning av att få köra i Elitloppet för första gången, säger Per Linderoth.