V64 Torsdag 23 Maj Åby

V4 från Rättvik och Mats E Djuse får chansen bakom rejäle Incase of Fire (lopp 1) för första gången, vilket alltid är intressant. Formen sitter där, på både häst och kusk.

V64 från Åby och ”svarta blixten” ComandandConquerS. (lopp 6) mot andra raka? Det var i alla fall ett förbättrat intryck den tyskfödda fyraåringen gav senast och Håkan K Persson har snygg stallform för dagen. Fyra segrar, två andrapris och två tredjeplatser på de senaste tio tränarstarterna!

 

 

 

 

 

hansg.jpg (1)

Hans G:s krönika

Publicerad: 2024-05-23  09:52

Senast uppdaterad: 2024-05-23  10:06


Dags igen för årets upplevelse för alla Racing Lovers, dags för Elitloppet, alltid på Mors dag…

Elitloppet på Solvalla sista helgen i maj är ett arrangemang och en upplevelse som jag önskar att alla sportintresserade någon gång har fått eller får uppleva. Stämningen är kort och gott - magisk!

Som på alla stora idrottsevenemang år det såklart publiken som skapar stämningen och den här helgen samlas travintresserade från hela världen på Solvalla och skapar den där magin. Redan på fredagen är det festligt att komma till Valla och sedan fortsätter det hela helgen med travsport av absolut världsklass - rakt av. Själva Elitloppet är egentligen bara russinet i kakan.

Äventyret började 1952 då Solvalla fyllde 25 år och ville uppmärksamma detta genom att köra ett jubileumslopp. Tyskland var då en stor travnation och tyskarnas bästa häst hette Permit. Permit inbjöds och fraktades med tåg till Stockholm där han skulle möta vår bästa häst, vår drottning den underbara Frances Bulwark. Det gick som det gick, fuxige Permit var bara bäst och vann lätt.

Succén var ändå total eftersom massor av stockholmare hade tagit sig till Solvalla för att se matchen mellan tysken och Frances. Jubileumsloppet permanentades och kördes nästa år som - Elitloppet. Året efter tog Frances Bulwark en mäktig revansch och vann till stort jubel, för övrigt i i hällande ösregn. Det blev suveräne Sören Nordins enda seger i Elitloppet. Lite märkligt kan man tycka.

Även året efter alltså 1954 blev det svensk seger i Elitloppet genom Carné och ”Fisk-Olle” Persson, men sedan tog utlänningarna över, framförallt de franska nationalidolerna. Racing lovers här hemma fick njuta av hästar som bland annat drottningarna Gélinotte och Roquépine som båda vann Elitloppet två år i följd. Själv var jag inte på plats förrän 1963 då fransyskan Ozo vann.

Femton år gammal och mycket travintresserad fick jag se den eleganta Ozo med en vit bunden svans rakt upp i luften utklassa konkurrenterna. Jag glömmer det aldrig, det var fantastiskt! Hela 60-talet fortsatte med segrar för inbjudna internationella hästar. Visst ställde vi upp med det bästa vi hade, men det räckte helt enkelt inte till. Elitloppet fortsatte dock att stiga i anseende.

Sedan kom då det underbara året 1973. Redan året innan hade Berndt Lindstedt och Håkan Wallner äntligen fixat en svensk seger genom Dart Hanover, men det var bara början…
Dart Hanover fortsatte sitt segertåg genom att i januari 1973 sensationellt vinna Prix d'Amerique i Paris, men inför Elitloppet samma år var han inte aktuell. Då dök istället en viss Ego Boy upp på scenen!

Elitloppet 1973 kördes i två heat med samma åtta hästar bakom startbilen. Vann olika hästar de två heaten blev det skiljeheat mellan segrarna. Från USA kom det här året Flower Child och Joe O'Brien. Den karismatiske O'Brien hade vunnit Elitloppet 1969 med den underbara Fresh Yankee, nu var han storfavorit med sin nya stjärna Flower Child. Här hemma hade vi ”bara” Ego Boy att ställa upp med.

Dalahästen som tränades och kördes av en ”vanlig” kille från Rättvik som hette Ingemar Olofsson. Skulle Ego Boy och Olofsson kunna utmana den omöjlige favoriten Flower Child och stjärnan Joe O'Brien? De flesta vet hur det gick. Ego Boy vann sensationellt det första heatet, Flower Child mera väntat det andra. Nu var det bara dom två som gjorde upp om segern i Elitloppet 1973.

Det roliga var att Elitloppet det året för första gången sändes live i Sveriges Television där Lennart Jelbe, vem annars, producerade sändningen som blev en riktig klassiker. För min del vill jag påstå att svensk travsport den eftermiddagen tog ett raskt kliv rätt in i det svenska folkhemmet. Ego Boy och den lille killen från Rättvik vann alltså och jublet visste inga gränser.

Själv såg jag loppet på tidningen Arbetets sportredaktion där jag vikarierade. All verksamhet hade upphört, alla ville se loppet och trängdes runt en liten TV-apparat och jag kan lova att det jublades även där. Betänk detta då det är dags igen på söndag och Kanal 75 bjuder på en TV-sändning från Elitloppet som kommer att hålla absolut världsklass. Allt detta började dock med Ego Boy och Ingemar Olofsson 1973.

Jag kan väl tillägga att 1973 var ett stort år i flera avseenden. På höstkanten bildades nämligen ett nytt spelbolag som drog igång sin verksamhet 1974, alltså för prick 50 år sedan. Bolaget fick namnet ATG. Själv har jag äran och det stora nöjet att få uppleva Solvallas fest på plats även i år. Söndagen kommer jag enbart att njuta av sporten, det blir alltså inget gemensamt spel till söndagens V75-omgång

Däremot tänkte jag inbjuda till att spela ett V75-system Tillsammans till lördagens V75 som spelmässigt såklart är den mest intressanta under hela helgen.

Här mina preliminära funderingar om lördagen i form av ett litet grundsystem.
96 rader – 48 kronor

Avdelning 1: 8 Zeudi AMG, spik! ( 1 – 10 )
Avdelning 2: 6 – 1 ( 12 – 5 )
Avdelning 3: 2 – 7 – 1 – 10 ( 9 – 5 )
Avdelning 4: 6 – 5 ( 1 – 9 )
Avdelning 5: 2 Portofino, spik! ( 5 – 1 )
Avdelning 6: 3 – 5 – 1 ( 7 – 6)
Avdelning 7: 11 – 15 ( 1 – 8 )

 

 

 

 

 

V64® från Vi Tippa

Publicerad: 2024-05-22  14:26

Senast uppdaterad: 2024-05-22  14:27


Tips till V64®.

 

 

TR Media 4.jpg

Torsdag 23/5: Tips till V64® på Åby

Publicerad: 2024-05-22  11:00

Senast uppdaterad: 2024-05-22  21:46


TR Medias tips till torsdagens V64® på Åby

BÄSTA SPIKEN
8 MAKE IT SCHERMER (V64-5)
har kapacitet för att kliva långt upp i klasserna. Han kommer från seger och med passande förutsättningar den här gången måste han ses med toppchans.

SKRÄLLEN
8 SO FAR AWAY ÅS (V64-6)
har visserligen ett jobbigt utgångsläge och en formkurva som inte pekar rakt upp. Han har dock visat sig tävla bäst när han får vara med i den främre träffen och kan öppnas vasst. Han kliver ner något i klass och ska tas på allvar trots spåret.

V64-1

5 Marla Boko har varit väldigt rejäl vid två raka spetssegrar och höjt sig ytterligare på barfotabalans. Hon är oerhört effektiv från start och med tanke på att det är viktigt att sitta med där framme under sommarperioden är hon ett givet segerbud som spetsfavorit.
2 Run Queen Run är härdad i tuffa sällskap och glänste på en fin tid från spets senast.
10 Nikki Lane var väldigt rejäl i sin årsdebut och ska ha gått fram betydligt i form.
1 Dirty Sweet hängde med bra i tufft sällskap senast. Stall i form!

A: 5,2,10
B: 1,9,4,6,8
C: 3,7

V64-2


1 Stens Cullinan har på sina tre starter visat sig väldigt lovande. Han ska vara väl förberedd inför sin comeback och med tider att döma står han fint inne på startvolten. Här kan man lägga upp det taktiska men huvudscenariot är att man leder in i det längsta.
6 Booker's stod inte pall för ett tufft upplägg senast. Står sig bra i klassen och Robert Berghs val av två.
3 Noah Schermer har inlett karriären på ett bra vis och tar kliv för varje start.
2 John Carpenter har lovat betydligt mer än hittills visat.

A: 1,6
B: 3,2,5,4
C: 10,8,9,7

V64-3

3 Wanderlust Pellini visade sitt rätta jag senast och gav ett mäktigt intryck över mål. Han höjer sig nämnvärt i ledning och ska ses med god chans att ta sig dit även denna gång. Han kommer med dokumenterad form och ska tävla barfota bak vilket är ett klart plus.
6 ComandandConqerS har bra kapacitet för klassen och har inlett rejält i sin nya regi. Med två lopp i kroppen närmar sig fyraåringen toppformen.
1 Slave To Love Cal är startsnabb och har visat toppform en längre tid.
2 Famous Photo L.A är i toppform.

A: 3
B: 6,1,2,8,5,4
C: 9,7

V64-4

2 Victory Apollo såg klart förbättrad ut senast och vann till synes med krafter kvar. Från ledningen har tre av karriärens fyra segrar bärgats och dit hittar han återigen.
4 Armand Dee är bra för nuvarande klass och har tagit ytterligare kliv sedan i fjol. Körs dessutom av kusk med gott självförtroende.
7 La Crosta har varit på pallen i åtta av karriärens femton starter. Hon spurtade senast bra i tufft sällskap.
1 Finally May var positiv i nygammal regi senast. Lopp i kroppen och passande smygläge.

A: 2,4
B: 7,1,8
C: 9,6,3,5

V64-5

8 Make It Schermer besitter skyhög kapacitet och stod för några mäktiga insatser under fjolåret. Bland annat när han dundrade runt på en 1.10 i somras och höll ifrån sig A Fair Day. Oavsett position ska femåringen ses med toppchans!
3 Steady Victory har inte varit till sin rätt på slutet men visade före det att han står sig väl inne i klassen.
2 Labyad Bros gör nu årsdebut men har segrat i 2/4 efter långt uppehåll tidigare.
6 King Of The Hill är bra för klassen, men formen en aning svårbedömd.

A: 8
B: 3,2,6,1,4,11,5
C: 9,7,10

V64-6

1 Ultra Violet är markant bättre än raden och har varit hårt spelad varje gång i relativt tuffa sällskap. Hon håller hög klass och från ett fint innerspår ska hon ses som knapp etta.
11 Immigrant Am har visat toppform på sistone och vann välförtjänt senast. Han har dock fått en liten sprinterstämpel på sig och har betydligt svårare förutsättningar nu.
5 LaFerrari Dimanche har nu ett passande läge och som knapp spetsfavorit ska hon räknas tidigt, även om hon kan vinna med andra resor.
8 So Far Away Ås kliver ner i klass här.

B: 1,11,5,8,9,7,2,10,3
C: 4,6

 

 

 

 

 

 

 

V64-Tips:

 

 

 

Speltips från Travcash:

 

 

 

 

Bengt Larwik(legendarisk Jägersoreferent) Travmasen och Ulf Bengtsson(EM-mästare i Bordtennis-RIP) vid trevliga former på Hästgalan 2016  

 

 

 

 

Adrian Kolgjini: ”Ett av mina bästa ston i hela stallet”
Adrian Kolgjini gästar Åby och tycker sig ha en fin möjlighet i öppningen av V64.
– 4 Kind of Magic F.R.
(V64-1) känns väldigt bra. Hon hade haft toppchans att vinna Drottning Silvias Pokal om hon hade stått på benen i försöket. Hon gjorde ett kanonlopp och var femma efter galopp, det är ett av mina bästa ston i hela stallet. Jag tror på bra chans med henne.
– 2 John Carpenter
(V64-2) har varit borta länge så jag ligger lågt med honom den här gången.
– 6 King of the Hill (V64-5/DD-1) känns fin och ser jättefin ut i kroppen och alltihop, jag tycker det är en bra häst. Nu står vi med tillägg och han har ett ganska dåligt spår. Han skulle vara gynnad om han kom ned på innerspåret men formen är där.


Håkan K Persson: ”Jättefin, har vi stora förhoppningar på”
Håkan K har en intressant häst på V64 i kväll. Halmstadstränaren säger till oss:
– 6 ComeandandconquerS. (V64-3) är en jättefinhäst som jag har stora förhoppningar på. Han är lite småtrög och springer med handbromsen men har blivit piggare med lopp i kroppen. Medeldistans passar bättre än kort men han möter lite bättre motstånd i kväll. Vi testar rycktussar med lite bomull kvar i öronen och eftersom hovarna ser så fina ut kör vi barfota bak och hänger också på en amerikansk vagn.


Johan Untersteiner: ”Är bra för klassen och känns fin i jobben”
Ser ut som ett par fina chanser för Untersteiner i kväll. Hemsida informerar i samarbete med SportExpressen:
– 2 Run Queen Run
(V64-1) var jättefin senast i Tingsryd och det känns som att hon verkligen är på rätt väg. Hon fick ett bra spår och är rätt kvick från början. Motståndet är bra men hon är bra själv och ska kunna vara med i striden.
– 1 Stens Cullinan (V64-2) har fått vila men även fått en rejäl träningsperiod. Han är bra för klassen och känns fin i jobben. Från ett bra läge hoppas jag på en snabb start och Stens Cullinan är en bra häst för klassen.
– 2 Labyad Bros (V64-5/DD-1) har fått en träningsperiod och känns fin i träningen. Han är rejält jobbad och borde leverera en bra insats direkt.
– 11 Global Delayed (V64-5/DD-1) var klart godkänd i skymundan senast. Han har svårare förutsättningar med bakspår på tillägg. Jag tror ändå att han gör ett bra lopp och nu blir det troligen helstängt huvudlag, vilket han hade näst senast.


Fredrik Persson: ”Normalt är det en bra häst när hon är i form”
Persson sänder en häst från östkusten till västkusten i kväll. Giovanna Coger är Kalmartränarens bidrag som går ut redan i den första avdelningen.
– 6 Giovanna Coger
(V64-1) har varit ifrån lite då hon fick lite problem med fräschören, men nu känns hästen fin även om formen är lite svårbedömd för dagen. Jag tycker hon gick väldigt bra i årsdebuten, men var ju sämre loppet efter. Normalt är det en bra häst när hon är i form och skulle hon ha det kan det kanske bli en framskjuten placering, säger Fredrik och tillägger om stallets andra häst:
– 5 Gabriel S.H. (lopp 2) tycker jag bli bättre och bättre för varje start som han gör nu. Jag tycker vi i alla fall kan hoppas på en platschans den här gången.


Hans Crebas: ”Distansen passar bra, jag tror på henne”
Crebas berättar om kvällens duo:
– 7 La Crosta (V64-4) var jättebra senast och spurtade bra som trea från ett svårt läge. Hon gick barfota för andra gången men blev lite ömfotad och det blir skor i dag. Distansen passar bra då hon är stark och rejäl. Jag tror på henne.
– 7 Iwan Boko
(V64-6/DD-2) gör bra lopp varje gång men vinner inte så ofta. Han vinner nog inte i dag heller men tjänar fina pengar.


Hanna Lähdekorpi: ”Bra kunnande och står sig bra i klassen”
Hanna Lähdekorpi kommer med två hästar till Mölndal i kväll, som startar i de båda Dagens Dubbel-loppen. Hur ser tränaren på chanserna? Hanna berättar:
– 3 Steady Victory (V64-5/DD-1) håller bra form. Senast blev det fel, eller det blev i alla fall väldigt tufft efter galoppen mot tufft motstånd, men han fullföljde bra. Hästen har väldigt bra löpkunnande men ibland känns det som att han kan vara väldigt ointresserad när han får jaga för mycket. Det här loppet var väl inte vad vi tänkt från början men det blev bara en häst på start och förhoppningsvis hamnar vi inte alltför långt bak. Han står sig bra i klassen, men det är svårt att vinna, man möter ju alltid någon bra häst.
– 8 So Far Away Ås (V64-6/DD-2) gick väl bra senast, vi kom inte ned på innerspår, det gick fort hela vägen och så fick vi en dålig rygg, så det var inget fel på hästen i alla fall. Nu blev det väl inte något bättre läge den här gången så vi får se var vi hamnar därifrån. Jag känner väl spontant att vi får ligga lite lågt, det känns inte att vi kan vara med i någon spetsstrid från spår åtta, vi får se.


Maria Törnqvist: ”Redo för en framskjuten placering”
Törnqvist rapporterar via stallets hemsida:
– 8 Önjas Tanja
(lopp 2) har gjort två starter och är i kommande. Senast gjorde hon det bra och hade lite krafter i behåll. Hon har tränat riktigt fint efter senaste starten och är både pigg och glad för dagen. Spår åtta i volten behöver inte vara så dumt, det ser ut som hon har en bra rygg. Inga ändringar gentemot senaste starten.
– 1 Dirty Sweet
(V64-1) har gjort det bra hela tiden, men har haft en del otur. Hon känns bra och kan absolut vara redo för en framskjuten placering. Barfota runt om, eventuellt ett norskt huvudlag, bike och urryckare.
– 10 Fighter Simoni
(V64-6/DD-2) är en hederskille som alltid gör sitt. Spår tio bakom bilen behöver inte vara så dumt, då han ändå inte är snabb ut. Skor runt om, bike, norskt huvudlag och urryckare.


Robert Bergh: ”Är inne i en väldigt fin period”
Rapporter inför kvällen från Robert Berghs hemsida:
– 5 Frojdholm
(V64-2) har kommit tillbaka efter en tävlingspaus. Det blir barfota fram, vanligt huvudlag och en vanlig vagn.
– 6 Booker’s
(V64-2) blev det för tufft med utvändigt ledaren senast. Han ser fortsatt fin ut. Tävlar barfota fram och med ett öppet huvudlag.
– 1 Västerbo Voodoo (V64-5/DD-1) är inne i en väldigt fin period. Det blir barfota bak och ett helstängt huvudlag som senast.